Kortfilmsdagen – Paula Urbano
Den 21 december är årets kortaste dag. Det är också dagen då vi frossar i kortfilm av alla tänkbara sorter.
Som en del av kortfilmsdagen visar FOLK i Skärholmen sex stycken kortfilmer av konstnären Paula Urbano i utställningsrummet Ateljé SKHLM. Paula Urbanos konstnärskap kretsar kring existentiella frågor om individen i relation till migration och plats. I filmprogrammet skildras vardagsrasism och kroppsliga erfarenheter av flykt såväl som livsberättelser från Fittja och personliga minnen från Kungens kurva.
Kortfilmerna visas i anslutning till Urbanos utställning Viskningar från förr, som pågår till den 18 december i Ateljé SKHLM.
Adress: Ateljé SKHLM i Skärholmens centrum, Bredholmsgatan 4 (bredvid Kjell & Co). HITTA HIT.
Öppettider: 12.00-19.30
Fri entré
Bjud in dina vänner till vårt Facebookevenemang!
Program:
Det är vi (2013) 4:05 min
Här och Där (2011) 17:48 min
Livet som lögn (2012) 9:18 min
I Flyktens Väntrum (2014) 8:52 min
Flyktingen av den sorgliga skepnaden (2015) 43:52 min
Pakten (2021) 07:42
Filmerna loopas mellan kl. 12-13.30, 14-15.30, 16-17.30 och 18-19.30 (total speltid ca 90 minuter).
OM FILMERNA
Det är vi (2013) 4 min
Den här kortfilmen handlar om vardagsrasism och upplevelsen av att rasifieras. Genom en berättar-röst vänder sig Paula Urbano till oss som om vi vore en främling. Istället för att definiera, jämföra och döma uppmanar hon oss att lyssna och se “dem” i “vi:et”. Det är vi har visats på Oberhausen Short Film Festival 2014.
Här och Där (2011) 17:48 min
Hur skulle det vara om vi satte oss ner och funderade över hur våra liv hade sett ut om vi vuxit upp någon annanstans? Detta undersökte Paula Urbano under några veckor sommaren 2011. Genom att sätta upp en mobil inspelningsstudio på utvalda platser i Fittja bad hon invånare att svara på frågan: hur skulle ditt liv se ut om du stannade på platsen där du föddes?Genom dessa intima möten får vi en inblick i de deltagande invånarnas livsberättelser. Hur såg deras liv ut innan de flyttade till Sverige? Å ena sidan har kanske inte mycket förändrats, men å andra har kanske flytten till Sverige varit avgörande för deras val av yrke, levnadsvillkor och familjesituation.
Livet som lögn (2012) 9:18 min
Vem är Maria Eugenia Sampallo Barragán? Den frågan ställer sig Paula Urbano i den här kortfilmen. Maria Eugenia var ett av ”de stulna barnen” som kidnappades under slutet av 1970-talet i militärdiktaturens Argentina och växte upp med en falsk identitet. Under sin uppväxt fick hon höra flera motstridiga historier om vad som hänt hennes riktiga föräldrar. Den sanna historien fick hon leta själv med hjälp av organisationen Abuelas de Plaza de Mayo vid 20 års ålder. Maria Eugenia är den första av de ca 400 kända fall av saknade barnbarn som själv driver sitt fall i domstol. Livet som lögn visades på Göteborgs Filmfestival 2012.
I Flyktens Väntrum (2014) 8:52 min
I flyktens väntrum är ett förarbete till kortfilmen Flyktingen av den sorgliga skepnaden. Här använder Paula sin egen kropp och röst för att gestalta ett stycke från pjäsen Psykos 4:48 (1999) av den brittiska manusförfattaren Sarah Kane. Genom gestaltningen ger Urbano en röst åt en känsla av förtvivlan, hopplöshet och frustration.
Flyktingen av den sorgliga skepnaden (2015) 43:52
I den här kortfilmen följer vi Paula Urbano då hon lär känna en man som sökt asyl, men blivit utvisad från Sverige. Filmen bygger på deras tid tillsammans, när hon följer honom mellan Flen, Eskilstuna, Bagdad och Teheran. Vilka kroppsliga erfarenheter innebär det att leva i ovisshet, att lägga sitt öde i någon annans händer? Med referenser som Don Quijote gestaltas ett möte som också berör konstnärens uppgift. Tittaren får själv navigera bland möjliga historier, och konfronteras kanske med sina egna fördomar längs vägen.
Pakten (2021) 07:42
Pakten är Paula Urbanos senaste kortfilm som handlar om vänskap, klass och motståndsstrategier. Vi följer med henne på en tidsresa tillbaka till 1994 i Skärholmen där hon växte upp under 80- och 90-talet. Under en särskild kväll tillsammans med sin bästis inträffar en vändpunkt i livet. Urbano återvänder till detta minne och delar med sig av en reflekterande tillbakablick vid 41 års ålder.
Se fler kortfilmer runtom i landet på Kortfilmsdagen.org
–
Kortfilmsdagen genomförs i samarbete med ABF Stockholm med stöd av Svenska Filminstitutet och Folkets Bio.