2024

2023

2022

2021

Skärholmens Vårsalong 2024

”Våra identiteter, vår styrka”

Utställningsperiod: 20 mars – 5 maj 2024
Plats: FOLKs konstrum Ateljé SKHLM

Om Skärholmens vårsalong
För fjärde året i rad organiserar FOLK, genom initiativtagaren Raul Leon Alvarez, Skärholmens Vårsalong. Det är en årlig konstutställning där runt 50 lokala konstnärer möts och visar sina verk, samtidigt som det ger Skärholmsborna möjligheten att uppskatta och upptäcka konst som skapas i vår stadsdel. Genom vårsalongen får lokala konstnärer möjlighet att hitta en utställningsmöjlighet i lokalområdet. Konst händer också utanför city!

Temat “Våra identiteter, vår styrka”

Vi lever i en tid då nationer omdefinierar sig och på olika sätt försöker försvara sig. Det är en era av styrkeprövningar där vi har tillgång till omedelbar information samtidigt som det tar tid att verifiera om den är sann eller falsk. Murar byggs och gränser stängs samtidigt som globaliseringen mer än någonsin påverkar våra liv. Många vill skydda vad man anser vara den egna kulturen men parallellt interagerar kulturer med varandra mer än någonsin och nya växer fram. Identiteter skyddas samtidigt som nya hela tiden formas. Vissa skjuter bort den Andre samtidigt som andra välkomnar annanheten. Politik av egoism och ojämlikheter förs fram samtidigt som behovet av att söka jämlikhet är omöjligt att stoppa.

Skärholmen karakteriseras liksom många andra ytterstadsområden i Stockholm av en blandning av kulturer och identiteter som stärker och berikar oss men som också kan innebära olika typer av utmaningar. 

”Våra identiteter, vår styrka” är temat för 2024 års vårsalong i Skärholmen. Till den bjuds konstnärer in att reflektera över sina identiteter och hur de påverkar våra reaktioner på det som händer runt omkring oss. Identiteter är subjektiva och i ständig förändring men påverkas också av hur vi bemöts av vår omgivning. De kan vara kopplade till fysiska attribut och ursprung men också till exempelvis ålder, tro, sexualitet, yrke och intressen. Hur kommer identiteter till uttryck i olika sammanhang och hur kan de samspela? Vad säger de om oss och vad gör de med hur vi ser på vår omgivning?

Skärholmens Vårsalong 2023

"Låt konsten tala"

Temat för 2023 syftade till att kommentera och reflektera över vår samtid. Utöver konstens rent estetiska karaktär är den även ett verktyg för att lyfta fram, ifrågasätta och få oss att reflektera över tendenser och strukturer i samhället; kanske också visa på alternativ till den rådande ordningen. Utifrån personliga och kollektiva erfarenheter, eller konceptuella reflektioner ville vi låta konsten tala i relation till aktuella teman som på olika sätt påverkar våra liv.

Av 74 ansökningar, vilket är rekord i antal ansökningar till vårsalongen ställde 73 konstnärer med 56 bidrag ut sina verk. En blandning av uttryck och material som textil, foto, digitala medier, illustrationer, målning, teckning, video, skulpturer, mosaik, konst med återvunnet material och installationer. Samtliga konstnärer var mellan 17–88 år med anknytning till Skärholmens stadsdel.

Gosia Ornowska, "The answer is blowing in the wind"

Gosia Ornowska, “The answer is blowing in the wind”
Allis Matei, “UNDER HUNDEN”

Skärholmens Vårsalong 2022

Den 18 mars invigdes den andra upplagan av Skärholmens vårsalong i FOLK i Skärholmens utställningsrum Ateljé SKHLM med. Temat för i år var ”Så nära, men med avstånd till varandra”, för att reflektera kring hur vi lever i vårt samhälle efter Covid-19 pandemin och är förenade i ett gemenskapssystem – om än långt ifrån varandra.

Intresset för att delta i utställningen var stort. Slutligen valdes 52 konstverk av 43 konstnärer mellan 20–84 år. Samtliga konstnärer med lokal förankring i stadsdelen. Bland deltagarna fanns etablerade konstnärer, men också konststudenter, autodidakta konstnärer och personer som har ägnat sig åt konst under många år men aldrig haft möjlighet att ställa ut. Årets verk innehöll en stor bredd av uttryck och material: textil, foto, digitala medier, illustrationer, måleri, teckning, videoverk, skulpturer, installationer och keramik.

Skärholmens Vårsalong 2021

Temat för Vårsalongen 2021 var ”Konsten att överleva på gränsen”. Tanken var att det skulle generera en konstnärlig vision om hur globala och/eller lokala händelser påverkar oss och/eller vår ort. Skärholmen är den sista stadsdelen på den röda linjen som tillhör kommunen Stockholm. Perioden av pandemi har minskat vår sociala, kulturella och ekonomiska rörelse på olika sätt. Överlevnad kan också på andra sätt vara del av det dagliga livet.

51 konstnärer (eller grupper av konstnärer) mellan 15–83 år valdes ut av en jury. Samtliga med anknytning till stadsdelen. Bland deltagarna fanns både etablerade konstnärer och personer som ägnat sig åt konst under många år men aldrig haft möjlighet att ställa ut.

Vårsalongen innehöll en stor bredd av uttryck och material som textil, foto, digitala medier, illustrationer, målning, teckning, video, skulpturer och installationer.

Stationen -

Om Skärholmens Vårsalong

Raul Leon Alvarez är bosatt i Skärholmen sedan 2011 och arbetar vid sidan om sitt konstnärliga arbete med olika konstprojekt, bland annat som pedagog och handledare. Han har tidigare anordnat utställningar på Kuba, i Mali och i Sverige.

Skärholmens vårsalong växte fram ur hans egna erfarenheter av att konstvärlden behöver bli öppnare och mer tillgänglig med utställningsmöjligheter för fler och också utanför city. Konstintresserade i närområdet ska inte behöva åka till city för att uppleva konst och vårsalongen sätter Skärholmen på den konstnärliga kartan för besökare från andra platser.

Mer om Raul: https://www.raulsrum.com