2023

2022

2021

Skärholmens Vårsalong 2023

"Låt konsten tala"

För tredje året i rad organiserar FOLK, genom initiativtagaren Raul Leon Alvarez, Skärholmens Vårsalong. Det är en årlig utställning där professionella konstnärer och självlärda konstskapare med lokal förankring träffas och visar sina verk. Samtidigt får lokalbor möjligheten att upptäcka och uppskatta konst som skapas i vår stadsdel. Konst händer också utanför city!

Årets tema syftar till att kommentera och reflektera över vår samtid. Utöver konstens rent estetiska karaktär är den även ett verktyg för att lyfta fram, ifrågasätta och få oss att reflektera över tendenser och strukturer i samhället; kanske också visa på alternativ till den rådande ordningen. Utifrån personliga och kollektiva erfarenheter, eller konceptuella reflektioner vill vi låta konsten tala i relation till aktuella teman som på olika sätt påverkar våra liv.

Av 74 ansökningar, vilket är rekord i antal ansökningar till vårsalongen har 73 konstnärer med 56 bidrag valts ut av vår jury att ställa ut sina verk. En blandning av uttryck och material som textil, foto, digitala medier, illustrationer, målning, teckning, video, skulpturer, mosaik, konst med återvunnet material och installationer. Samtliga konstnärer är mellan 17–88 år och har anknytning till Skärholmens stadsdel.

Varmt välkomna!


Utställningsperiod:
17 mars –30 april 2023

Öppettider: onsdag–söndag, 12–16
Plats: FOLK i Skärholmens konstrum Ateljé SKHLM i Skärholmen centrum, Bredholmsgatan 4 (Bredvid Kjell & company).

Gosia Ornowska, "The answer is blowing in the wind"

Gosia Ornowska, “The answer is blowing in the wind”
Allis Matei, “UNDER HUNDEN”

Skärholmens Vårsalong 2022

Den 18 mars invigdes den andra upplagan av Skärholmens vårsalong i FOLK i Skärholmens utställningsrum Ateljé SKHLM med. Temat för i år var ”Så nära, men med avstånd till varandra”, för att reflektera kring hur vi lever i vårt samhälle efter Covid-19 pandemin och är förenade i ett gemenskapssystem – om än långt ifrån varandra.

Intresset för att delta i utställningen var stort. Slutligen valdes 52 konstverk av 43 konstnärer mellan 20–84 år. Samtliga konstnärer med lokal förankring i stadsdelen. Bland deltagarna fanns etablerade konstnärer, men också konststudenter, autodidakta konstnärer och personer som har ägnat sig åt konst under många år men aldrig haft möjlighet att ställa ut. Årets verk innehöll en stor bredd av uttryck och material: textil, foto, digitala medier, illustrationer, måleri, teckning, videoverk, skulpturer, installationer och keramik.

Skärholmens Vårsalong 2021

Temat för Vårsalongen 2021 var ”Konsten att överleva på gränsen”. Tanken var att det skulle generera en konstnärlig vision om hur globala och/eller lokala händelser påverkar oss och/eller vår ort. Skärholmen är den sista stadsdelen på den röda linjen som tillhör kommunen Stockholm. Perioden av pandemi har minskat vår sociala, kulturella och ekonomiska rörelse på olika sätt. Överlevnad kan också på andra sätt vara del av det dagliga livet.

51 konstnärer (eller grupper av konstnärer) mellan 15–83 år valdes ut av en jury. Samtliga med anknytning till stadsdelen. Bland deltagarna fanns både etablerade konstnärer och personer som ägnat sig åt konst under många år men aldrig haft möjlighet att ställa ut.

Vårsalongen innehöll en stor bredd av uttryck och material som textil, foto, digitala medier, illustrationer, målning, teckning, video, skulpturer och installationer.

Stationen -

Om Skärholmens Vårsalong

Raul Leon Alvarez är bosatt i Skärholmen sedan 2011 och arbetar vid sidan om sitt konstnärliga arbete med olika konstprojekt, bland annat som pedagog och handledare. Han har tidigare anordnat utställningar på Kuba, i Mali och i Sverige.

Skärholmens vårsalong växte fram ur hans egna erfarenheter av att konstvärlden behöver bli öppnare och mer tillgänglig med utställningsmöjligheter för fler och också utanför city. Konstintresserade i närområdet ska inte behöva åka till city för att uppleva konst och vårsalongen sätter Skärholmen på den konstnärliga kartan för besökare från andra platser.

Mer om Raul: https://www.raulsrum.com