Röd tråd: utställning och pop-up workshop
Att berätta om händelser, vare sig de skett eller enbart varit något man drömt – är något vi människor gjort sen urminnes tider. Från grottmålningar till böcker, filmer och serier.
Konstprojektet Röd Tråd har tillkommit för att göra plats för berättelser från Skärholmen och Botkyrka. Under året har flera workshops arrangerats runt om i Skärholmens stadsdel och Botkyrka kommun där fokus har varit kommunikationsmedlet fanzines*. Workshopen har innehållit en introduktion om när och varför fanzines kom till, och hur fanzines sen dess använts som ett lättåtkomligt demokratiskt verktyg för att kunna skapa och sprida sitt egna berättande på. Efteråt har workshop-deltagarna fått vara med om en praktisk genomgång om hur man kan skapa ett fysiskt fanzine av enbart ett pappersark – och därefter fått pröva sig på att skapa sitt egna fanzine.
Denna utställning är en samling av de fanzines och berättelser vi fångat in under projektets gång. Men berättelser finns det aldrig nog av – har du något du vill berätta? Då är du välkommen till vår pop-up workshop i utställningsutrymmet. Där finns allt material du behöver samt en guide till hur du skapar ditt egna fanzine.
*Fanzine (även fanzin/fansin på svenska) är en sammansättning av de två engelska orden ”fan” och ”magazine”. Fanzines användes i början som en hemmagjord tidskrift utgiven av fans och supportrar till diverse idoler, band, och subkulturer. Men under 1960-talet började fanzines användas allt mer som ett format för att skapa och sprida egna tecknade serier. Sedan dess har formatet används flitigt som en plattform för vem som helst att dela med sig av sina visuella berättelser utan att behöva gå igenom en mellanhand och vänta på att bli publicerad via etablerade tidskrifter eller bokförlag.
Utställningsperiod: 15 oktober – 6 november
Öppettider: onsdag–söndag 12–16
Adress: FOLK i Skärholmens utställningsrum Ateljé SKHLM i Skärholmen centrum, Bredholmsgatan 4 (Bredvid Kjell & company).
Helt gratis! 💗
———
Konstprojektet Röd Tråd har genomförts via ett samarbete med FOLK i Skärholmen, Galago och illustratören Ruhani, med stöd från Botkyrka kommuns Kreativa fonden, Kulturrådet och ABF Stockholm.