GRABBAR – Nabila Abdul Fattah
Sverige lider av en epidemi som den inte vill kännas av. Dödsskjutningarna har blivit vardag och det enda som diskuteras är längre straff och vräkning av familjer. En ung, rasifierad kille är den som löper störst risk att bli mördad av skjutvåldet. Oavsett om han är offer eller förövare, så likställs han inför offentligheten. Retorik som ”de får skylla sig själva” är inte ovanlig, som om någonting de gjort kan rättfärdiga att avrättas på öppen gata.
I det offentliga samtalet om dessa unga män är de ansiktslösa, i grupp, med bakljus i en tuff pose. Offentligheten har en bild av dessa grabbar, och grabbarna är, medvetet eller omedvetet, med och bekräftar den. Grabbarna demoniseras till ansiktslösa varelser i ett krig som vi väljer att inte lägga oss i. Men i arbetet med ungdomar i vår direkta närhet ser vi en helt annan sida av dessa grabbar som sällan visas. När de sitter och fnissar på frisörsalonger, när de hjälper syskonen med läxan, när de bär tunga påsar åt en äldre släkting, när de skrattar, är stolta, är lyckliga.
Vi vill med denna utställning ge dessa grabbar en plats. Visa upp vilka de är, vad deras drömmar och farhågor är. Men lika viktigt är att de grabbar som besöker utställningen ska få se en bild av sig själva som de själva vet finns, men som aldrig visas upp i det offentliga.
Utställningen GRABBAR vill skapa en plats för en alternativ berättelse.
Om konstnären
Nabila Abdul Fattah är konstnär, aktivist, debattör och författare. Nabila är även utbildad socialpedagog och har arbetat som fritidsledare i Hammarkullen i Göteborg och Alby i Botkyrka. Hon är en multidisciplinär konstnär som tidigare varit med i utställningar som ”Bland våra hjältar finns inga vita män” – Mångkulturellt centrum, Ortens konstfestival-Göteborg, Havet – Konstfack och Liljevalchs vårsalong 2024. Tillsammans med Mohammed Ryback drev hon även ett konstnärligt projekt i Gislaved som hette ”Trasten vårt kvarter”. Hennes konstnärskap grundar sig på att belysa demokrati och förorten. Nabila har tidigare bott inom Skärholmens stadsdel.
Vernissage: lördag 1 februari, kl. 13.00–17.00
Utställningsperiod: 1 februari – 16 mars
Öppettider: onsdag–söndag, kl. 12.00–16.00
Plats: SKHLM Konsthall i Skärholmen Centrum, Storholmsgatan 16 (Stockholm)
FOLKs utställningsprogram stöds av Kulturrådet och Stockholms stad och genomförs i samarbete med SKHLM Centrum och ABF Stockholm.
GRABBAR producerades och visades först på Konsthallen Blå Stället i Angered, Göteborg 2024.