Skolbrandsarkeologi – en utställning om minnen och förlust
I höstens stora utställning i FOLK i Skärholmens konstrum Ateljé SKHLM ställs frågan – hur kan minnen från en nedbrunnen skola bevaras? Genom arkeologiska utgrävningar, foton, filmer och ett restaurerat studiematerial undersöker konstnären Patrick Kretschek detta i samarbete med elever, lärare och lokalbor.
I juni 2020 totalförstördes Slättgårdsskolan i Bredäng efter en anlagd brand. Skolbränder är idag ett stort samhällsproblem i Sverige då närmare 500 bränder i skolor och förskolor anmäls varje år. De praktiska konsekvenserna av en skolbrand är tydliga. Men i skuggan av förstörelsen och omfattande samhällskostnader står eleverna, de vuxna och lokalsamhället som förlorat sin skola, arbetsplats eller grannfastighet.
Vilka minnen kan bevaras från en plats som inte längre finns? Vilka minnen förblir viktiga och hur kan vi återskapa dem tillsammans?
I utställningen används den arkeologiska utgrävningen som metod för att skapa ett konstnärligt arbete av resterna från en verklig skolbrand. Från fysiska fynd, i form av brandskadade tegelstenar till immateriella insamlade berättelser och minnen från de som drabbas av branden, har ett nytt kollektivt och processbaserat konstverk skapats. Uttryck som insamlade filmklipp, fotografier, skolarbeten och räddat studiematerial lyfts fram likt funna porslinsskärvor och blir en del av en arkeologisk rekonstruktion av den skola som en gång var.
– Den här utställningen blir en konstnärlig möjlighet att tala om förlust, om att gå vidare, om arkitektur och stadsplanering, om identitet i relation till en plats och en skola, om trygghet, om brandskydd, om konst och om känslor, säger konstnären Patrick Kretschek.
Patrick Kretschek föddes 1977 i Wien, Österrike och lever idag i Bredäng med sin familj. Han intresserar sig för vad det dokumentära begreppet kan rymma inom ett konstnärligt arbete. Patricks konst handlar ofta om att minnas något förlorat och sedan försöka återskapa detta ofullständiga. Hans arbete är allt oftare platsspecifikt vilket sitter samman med ett dokumentärt, historiskt och journalistiskt intresse inom konsten, där berättelsen ofta är knuten till plats.
– Jag ägnar mig åt en samtida konstnärlig insamling av det som inte finns eller får plats på museer, i arkiv eller andra samlingar. En stor mening jag ser med konst är när den lyckas aktivera känslan av att vi finns och att det har betydelse. Så motverkar jag glömska med min konst. Så frigör vi oss från att fastna i det förflutna, berättar Patrick.
Patrick Kretschek biografi
Patrick har studerat på Konstfack och ställt ut på bland annat Bonniers konsthall, Tensta konsthall och Mint konsthall och är grundare av den flerspråkiga tidskriften Lyktan. Han curerade och ingick som konstnär i utställningen Rörelsens andning på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek där han också hade ett residens under 2019-2021. Just nu är han involverad i Mossutställningars lokala konstprojekt Konstnärliga avsmyckningar Skärholmen med en pågående separatutställning i uppväxtorten Norberg i Västmanland. Han har även jobbat som verksamhetsutvecklare på Folkrörelsernas Konstfrämjandet där han bland annat arbetat med projektet Skogen mellan oss och är idag verksamhetsledare och konstnärligt ansvarig verksamhetsledare för Konstfrämjandet Västmanland. Under 2021 har han haft konstresidens hos FOLK.
Om Ateljé SKHLM/FOLK i Skärholmen
Ateljé SKHLM är ett rum för konst mitt inne i Skärholmen Centrum som drivs av FOLK i Skärholmen. Här visas konstutställningar, föreställningar och andra kulturaktiviteter med ett lokalt perspektiv i fokus.
FOLK i Skärholmen är ett fristående kulturhus och en samlingsplats.
Vernissage: 19 november kl. 12–16
FÖRLÄNGD! Utställningsperiod: 19 november – 15 januari
Öppettider: onsdag–söndag, 12–16
Adress: FOLK i Skärholmens konstrum Ateljé SKHLM i Skärholmen centrum, Bredholmsgatan 4 (Bredvid Kjell & company).
Hör gärna av er till melike@folkiskarholmen.se om ni har några frågor!