• Konstverkets titel: Dragoman 2.0 fragment 
  • Teknik: Textil tryck
  • Mått: 67×67 cm

Allis Matei, 32 år

Dragoman 2.0 fragment är ett porträtt av min mamaia min farmor. Hon växte upp långt från Skärholmen i en liten by i Transsylvanien. Där var det fattigt och hon fick tidigt lämna skolan för att arbeta som en del i familjeförsörjningen. Ett av hennes första jobb var inom textilindustrin. Där var hennes uppgift att plocka bort bajs, trötta bladrester efter silkeslarverna och ge dem nya färska blad. Hon avskydde det arbetet, hon avskydde lukten och hon avskydde det som hon beskrev det öronbedövande ljudet av tusentals små käftar som glufsade i sig mullbärsbladen.

Min fantastiska mamaia tog mig ofta till Skärholmen. Mina minnen från då är bara goda och glada, inget av de att leva på gränsen. Men hennes liv var att leva på gränsen, hårt arbetande redan som barn, att sakna utbildning, att fly från en diktatur, att komma till ett nytt land, att arbeta i fabrik på löpande band, att slita ut kroppen men tråtts allt detta var hon alltid vänlig, alltid omtänksam och mötta alltid människor med ett leende. Hon var min älskade mamaia. Dragoman 2.0 fragment är en medlöpare alltså fragmentet av själva original trycket. Det är också fragment av ett minne. Motivet är silkesmaskar, silkeskokonger, mullbäsblad och silkesfjärilar.

Allis Matei studerar andra året på sin textila kandidat på Konstfack. Hon är född och uppvuxen i Södertälje men bor nu i Skärholmen där hon även har sin ateljé.